Bloggåret 2009

I skrivende stund er det ganske nøyaktig tolv timer igjen av det siste året i 00-tallet. Jeg er ikke særlig sentimental av meg, og å oppsummere både året og tiåret gjør mange andre mye bedre enn meg. Jeg nøyer meg derfor med å konkludere at 2009 i grunn var som 00-tallet i miniatyr: trøbbel i økonomien og jojo på børsen, en økende frykt for terror og politisk islam og ikke minst en gruppe av store, voksende nasjoner, ledet an av Kina, som tar stadig sterkere grep i verden – kanskje best synliggjort ved Beijing-OL i fjor og G20s økte innflytelse på bekostning av G7/G8.

VidiBlogg har også båret preg av dette. Finanskrisen har blitt viet mange artikler, det samme har den stadig tilbakevendende islam- og asyldebatten. Stortingsvalget var årets store norske begivenhet, og fikk også mye oppmerksomhet.

Den desidert mest leste av alle årets artikler var likevel Asylsøkerne Siv Jensen aldri snakker om – historien om det nyopprettede asylmottaket på min mormors hjemsted. Tusen takk til alle som delte historien både på Facebook og Twitter. I jula hadde lokalavisa et stort oppslag om min mormors søster, hovedpersonen i historien og en lokal ildsjel som har stilt opp for tenåringsguttene fra Afghanistan fra første dag. Hun er fremdeles like ofte på besøk og noen av guttene har spurt om hun vil være deres bestemor, for de har ikke lenger noen familie. Min mormor er også innom titt og ofte, og mottakelsen er alltid god. Sist holdt de på å lage middag, og da ble hun selvfølgelig invitert til å spise med dem. Tre måneder etter innlegget ble skrevet holder avslutningsavsnittet bedre enn noen gang:

Asylsøkerne har ikke bare gitt seg selv muligheten til et anstendig liv. De har også forbedret livet til mange i lokalbefolkningen.

Noen måneder tidligere raste dramaet rundt Aker, Aker Solutions, Aker Holding, Kjell Inge Røkke og Berit Kjøll. Undertegnede så, og ser fremdeles, mange fellestrekk med denne saken og tidligere saker hvor Røkke har vært innblandet, for eksempel Tønne-saken. Fremgangsmåten til Røkke og Øyvind Eriksen mer enn antyder de hadde noe å skjule, og den infamøse pressekonferansen mer enn bekreftet dette i mine øyne. Kjell-Inge Røkke: Kjeltring eller bare kynisk? var årets nest mest leste innlegg.

Blant søkeordene er det to tema som skiller seg ut: Anthony Giddens og pyramidespill. Det første kan nok tilskrives sosiologistudenter på jakt etter informasjon om en av de ledende skikkelsene innen faget, men mange er også interessert i hans syn på finanskrisen, som jeg blogget om i mars etter å ha hørt på Giddens snakke om klima, energi og finanskrise. De som var på jakt etter pyramidespill å delta i ble nok skuffet; de havnet på artikkelen om Bernie Madoffs gigantiske pyramidespill som falt sammen som et korthus før jul i fjor.

Med det avslutter jeg bloggåret med listen over årets ti mest leste artikler og ønsker alle mine lesere godt nyttår!

Ti mest leste artikler på VidiBlogg 2009

 1. Asylsøkerne Siv Jensen aldri snakker om
 2. Kjell Inge Røkke: Kjeltring eller bare kynisk?
 3. Noen ganger er det flaut å være norsk
 4. Siv Jensens tveeggede sverd
 5. Anthony Giddens om klima, energi og finanskrise
 6. En demokratisk valgordning?
 7. Tidenes pyramidespill
 8. Storbritannias mørke problem
 9. Paul Krugman og historien som førte oss fra Keynes til finanskrise
 10. Verdipartiet. Men hvilke verdier?

2 kommentarer:

 1. Meget bra, men noe galt med linkene dine.

  Good new year!

  SvarSlett
 2. Takk for tipset, det er nå fikset :) Godt nyttår til deg og!

  SvarSlett