Sirkus Aker

Tross medieoppstyret er Akersaken egentlig ganske enkel: Regjeringen er i hengemyra fordi de gjorde en slett jobb da de sommeren 2007 gikk inn som eier i Aker Solutions.

Kjell Inge Røkke var da, som nå, kontroversiell. Tønnesaken, korrupsjonsdommen og ikke minst hans historie som forretningsmann ropte høyt om at en pottetett juridisk avtale var nødvendig. På andre siden av forhandlingsbordet satt nemlig en mann som igjen og igjen har lagt etikk til side for å vinne businessvar villig til å bruke alle mulige midler for å berike seg selv.

Likevel ble gode råd fra to av Norges fremste bedriftsledere oversett. Ingen finansielle rådgivere ble engasjert. Ingen due diligence ble gjennomført – noe som er vanlig selv i transaksjoner som omfatter børsnoterte selskaper.

Regjeringens naive holdning burde forsåvidt ikke være noen overraskelse: Verken daværende næringsminister Dag Terje Andersen eller nåværende næringsminister Sylvia Brustad har erfaring fra privat næringsliv, noe som strengt tatt burde vært et minimumskrav for denne statsrådsposten.

Når det er sagt har Brustad håndtert saken bedre enn ventet, tross en fomlete start. Hun har utvilsomt kommet bedre ut av det omdømmemessig enn ledelsen i Aker, som har opptrådt smålig overfor både Berit Kjøll og Heidi M. Petersen.

Rent juridisk er det ikke like lett å vite hvem som har best kort på hånda. Men én ting er sikkert: Mer sirkus Aker, det blir det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar