Lite parti – store tanker

Mens de øvrige partiene har vært mest opptatt av mer eller mindre marginale saker på sine landsmøter, turte Venstre å dra frem to av de tyngste og mest kontroversielle sakene i norsk politikk: EU og kommunesammenslåinger. Det skal de ha kudos for.

Partileder Lars Sponheim tvilte seg som kjent frem til et...tja til EU, før han var med på å stemme nei til å ta opp temaet i neste stortingsperiode. Men neste gang blir det altså ja i følge samme Sponheim.

Det er synd at landsmøtet konkluderte med nei til å ta debatten videre ut i det offentlige rom. For det er på tide med en ny norsk EU-debatt, 15 år og like mange nye medlemsland etter at vi sist sa nei. Mange av de gamle argumentene gjelder fortsatt på begge sider, men mange er utgåtte. Verden ser annerledes ut. Europa ser annerledes ut. Våre naboland forholder seg annerledes til EU.

Dessuten: EU-samarbeidet og euroen vil i løpet av de neste årene gå igjennom noe som nær sagt må være den ultimate test; finanskrisen og integreringen av de øst-europeiske landene på samme tid. Dessuten vil nye medlemsland vurderes, blant kandidatene er vår nordiske kollega Island.

Da er det for galt om vi ikke skal kunne ta en EU-debatt i kjølvannet av det fordi partiene er for feige.

Også var det dette med kommunene.

Vi har altfor mange kommuner i Norge. De minste er så små at de rapporterer komplette valgresultater bare minutter etter at valglokalene stenger, så få stemmesedler er det nemlig å telle gjennom.

Det virker å være relativt anerkjent blant de fleste partier at kommunenes enorme (og voksende) ansvarsområder og tilsvarende budsjetter tilsier at de minste kommunene er nødt til å slå seg sammen. Personlig mener jeg at en minstestørrelse i innbyggertall eller areal kan være en god vei å gå. Likevel gjøres det lite annet enn å vente på at kommunene skal slå seg sammen av egen fri vilje.

Det er som å tro på julenissen.

Lokalpolitikere gir selvsagt ikke fra seg makt og bevillinger uten videre, og mange innbyggere (og altså velgere) er generelt skeptisk til all slags endring.

Så kudos til Venstre for å i det minste ta EU-debatten på landsmøtet, og å forplikte seg til å jobbe for færre kommuner.


Anbefales også:
Sponheim: Best når det gjelder (Elin Ørjasæter, E24)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar