Noen ganger er det flaut å være norsk

Som nordmann i utlandet har jeg sjelden grunn til å være flau over hvor jeg kommer fra. De fleste har et veldig positivt inntrykk av Norge som et stabilt og velfungerende demokrati med stor rikdom og velferd. Hval- og selfangst er de eneste negative assosiasjonene som går igjen, og også det er uten de helt store motforestillingene.

Likevel er det to spørsmål som alltid gnager meg litt når gamlelandet blir samtaleemne. Det ene er innvandring. Det er flaut å forklare at Norge, med sin rikdom og gode plass, er et av verdens vanskeligste land å flytte til. Det andre er Fremskrittspartiets fremvekst de siste par tiårene. Det er flaut å forklare at populismen og innvandringsskepsisen står så sterkt i hjemlandet.

NRKs meningsmåling for mars, som viste en fremgang for Frp på 8,5 prosentpoeng, minnet meg på denne siden ved Norge. Nå lå sikkert FrP for lavt på NRKs forrige måling og for høyt på denne, men det er ingen tvil om at FrP har gått frem og at årsaken er at innvandring og islam har fått dominere nyhetsbildet.

Problemet med innvandringsdebatten i Norge er at det er umulig å få til en saklig offentlig debatt. Dette profiterer Siv Jensen og Fremskrittspartiet på.

Jeg har ingen problemer med å gi Jensen rett i deler av det hun sier, men vinkelen hun bruker er skapt for konfrontasjon, ikke debatt. Ja, radikal islam er en av vår tids største utfordringer. Men det er selvfølgelig ingen grunn til å frykte at Norge skal bli et nytt Iran, ei heller er det noe som tyder på at vi er i ferd med å få ghettoer hvor sharialoven står over norsk lov. Fremveksten av radikal islam er først og fremst en utenrikspolitisk utfordring.

Å dra debatten til norske forhold er så søkt at det kun bidrar til å fyre opp under fremmedfrykten som utvilsomt fins blant deler av det norske folk. En frykt som jeg for øvrig (helt anekdotisk) har inntrykk av står sterkest blant de som aldri har hatt noe med innvandrere å gjøre, og svakest blant de som faktisk har kunnskap om temaet. Det skumle her er derfor ikke det Siv Jensen sier, men hvordan en stor del av den norske befolkningen velger å tolke det.

De andre partiene er dessverre ikke stort bedre. Richard Dawkins sa en gang at det er mulig å ha et så åpent sinn at hjernen faller ut. Den metaforen passer godt her – de fleste partiene har for lenge hatt et naivt syn på integrering og islam (mange har det fortsatt). Dessuten legger de seg umiddelbart i skyttergravene og synker ned på Jensens debattnivå. Per Kristian Foss’ sammenlikning av Siv Jensens uttalelser med Hitlers forhold til jødene er symptomatisk i så måte. Hvor var for eksempel Erna Solberg, som har både tyngde og integritet i integreringsspørsmål? Og hvor var integreringsministeren?

Selvfølgelig er det Fremskrittspartiet som tjener mest på en slik ”debatt” hvor verken nyanser eller fakta kommer frem.

13 kommentarer:

 1. Å sammenligne Jensen med Hitler er helt på sin plass. Jensen har ikke rett i noe hun sier. Å gi henne og frp innrømmelser slik AP har gjort siden åttitallet bare styrker de reaksjonære kreftene. Innvandring er ingen fare overhodet, men en berikelse.

  Unntatt for selvgode og fryktsomme nordmenn og tilsvarende.

  Radikal islam, som all relgiion er kvalmende, men slett ingen trussel.

  SvarSlett
 2. Frp bruker det gamle trikset: Enhver god løgn må et passe innslag av sannhet, derfor vil man alltid kunne gi Jensen litt rett og folk finner alltid noen korn av sannhet de kjenner igjen. Problemet er at det overordnete budskapet er uspiselig.

  Hitler og Goebbels hadde f.eks. rett i at jøder var overrepresentert i banknæringen, og de hadde rett i at Marx var jøde. Men dette gjorde ikke banknæringen til en del av en jødisk-bolsjevikisk konspirasjon.

  SvarSlett
 3. Det er tydeligvis svært vanskelig å ha en konstruktiv debatt om disse tingene.

  Kommentarene over her er et glimrende eksempel på akkurat det. Amos Kepplers verden er så svart/hvit at det er vondt å se på. Konrad liker å dra jødene inn i absolutt alt - og har han ikke flere argumenter, så lyver han.

  Det nytter ikke å diskutere med sånne. Dessverre er det mange av dem, og en kan bare undre seg over hvorfor de ikke vil ha en nyansert debatt.

  Istedet springer de ned i sine skyttergraver, og skriker at du er rasist. Mens de da egentlig sparker seg sjøl i ræva, fordi fraværet av konstruktiv debatt gir Frp enda flere velgere.

  SvarSlett
 4. Hvis man skal diskutere mot FRP må det gjøres saklig. Det nytter ikke å holde den arrogante tonen som de andre partiene vanligvis har. Det tjener kun FRP på.

  Ellers synes jeg det er litt spekulativt å kun se på FRP sin fremgang som et uttrykk for innvandringsfrykt i det norske folk. Det er mange problemer knyttet til innvandring og ikke alt det bunner i frykt. Dessuten har partiet mange andre saker som engasjerer folk som f.eks. utbygging av veier osv.

  SvarSlett
 5. Amos/Konrad: Den som leter hardt nok finner som regel noe. Poenget er at FrP tjener på et slikt debattnivå siden fakta ikke kommer til overflaten og velgerne ikke lærer noe nytt som tilsier at de kan endre oppfatning om temaet. Det er velkjent at dette er et tema FrP drar velgere på.

  Maria: Godt at noen er enig! :)

  Magnus: Enig med det første. Og ja, det finnes definitivt en lang rekke årsaker til at folk stemmer FrP, innvandringspolitikken er bare en av dem. Men det er og blir et tema som fenger velgere som er tilnærmelig til å stemme FrP, noe som viser seg gang på gang når temaet kommer på banen, noe det i høyeste grad har gjort den siste måneden. Jeg mener også Siv Jensens retorikk spiller på fremmedfrykt. Så skal ikke jeg påstå hvor mye av fremgangen som skyldes den kombinasjonen og hvor mye som skyldes andre faktorer.

  SvarSlett
 6. Maria M:
  Jeg lyver ikke verre en Siv Jensen. Dersom jeg siterer herrene Hitler og Goebbels feil, skyldes det dårlig hukommelse og latskap, ikke løgn. Når du beskylder meg for løgn får jammen være konkret og ikke fare med løst snakk.

  Vidi:
  Jeg vet ikke hva "radikal islam" er, så det kan jeg ikke forholde meg til. Men jeg er enig i at radikal politisk islam først og fremst er et utenrikspolitisk spørsmål. Det er vanskelig å føre en konstruktiv debatt med Frp fordi Frp bygger på løgn, oppspinn, overdrivelser, halvsannheter og harde fakta i en grå lapskaus, der hele poenget er som du skriver å appellere til fremmedfrykt (eller noe slikt) og signalisere at Frp til "å stole på" i slike saker.

  Jeg tror det er galt å hitle eller goebble Siv Jensen (selv om det langt på vei er begrunnet), uansett setter Frp agendaen.

  SvarSlett
 7. Konrad:

  Du påstår på din egen blogg at jeg vil fore jøder med svin morgen og kveld, slik at straffen virkelig svir.(I debatten om halalmat i fengslene) Dette kan i beste fall kalles fri fantasi, men egentlig er det bare løgn. Du ikke kom ingen vei med argumentene dine - istedet konstruerer du meninger og utsagn som du tillegger meg. Fy på lanken, Konrad. Det er slik oppførsel som gjør debatter om dette så idiotisk. Og som også gjør at jeg ikke kan ta deg alvorlig, og derfor ikke gidder å diskutere mer med deg.

  Vidi:

  Beklager at jeg fyrer litt av i ditt kommentarfelt.

  SvarSlett
 8. Et for mye *ikke* inni midten av teksten der ser jeg - men beskjeden kommer vel fram allikevel.

  SvarSlett
 9. Vel, det er vel ikke tvil om at FRP har vært et av de partiene som har tilført norsk politikk mest fornuft de siste årene.

  Ikke minst tror jeg at folk faktisk husker at alle de pengene som oljefondet nå har rotet bort, eller som Jens har latt DnB NOR-sjefen rote bort for oss, er midler som ikke kunne investeres i veier eller sykehus i Norge. For da ville det vært inflasjonsdrivende.

  Samtidig med at sentralbanksjefen satt der som en fjott og styrte etter iflasjonsmål, hvor norske priser skjøt til himmels, og kun ble utlignet av at elektroniske likegyldigheter og klær fra Kina var så rasende billige. Det vitner jo ikke nettopp om at d'Herrer i regjeringskvartalet og resten av maktens korridorer hadde forstått noe særlig av grunnleggende økonomisk teori. For to år siden messet pakket om at "stemmer du FRP, stiger renta". I dag beklager samtlige av dem at rente ble holdt kunstig lav.

  Er det ikke bare DU som er litt for enkel? Litt ute av stand til at folk flest faktisk kan se mange nyanser? Litt sånn lamslått over at FRP kan gå frem - og dermed så fastlåst i tankegangen at du er ute av stand til å se i hvilken grad de mer stuerene partiene har feilet.

  Det er ikke FRP og innvandring som flytter stemmer. Det er det Hijab-Knut, Ytringsfrihets-Støre, Nobelprisvinner-i-alt-Jens og Investeringsgeni-Kristin som gjør.

  FrP kan - og bør kanskje - med god samvittighet legge seg på divanen frem til valget. Så lenge resten av Stortingsfolkene ikke gjør det samme, er partiet sikret et brakvalg.

  Ikke? Så selvinnsikt og selvkritikk kommer til å renne inn i de andre partiene - helt av seg selv? Tro'kke det, gitt!

  Nå er det forresten lenge siden vi har hørt noe fra Brustad. Og Lundteigen. Nå som Brustad-bua er glemt, må det finnes nye saker. Hva med minste- eller maksimumsmål for hull på isfiske? Miljø-Erik kunne jo lansere et trugeforbud. Du vet vel at truger presser sammen snøen hardere mot bakken, hvilket kan være et problem for lemmen og andre smådyr. Eventuelt kunne Kristin lansere en avgift på kraftige skomønster. Du vet vel at hvis folk sklir på glatta, blir de heller sittende inne. Da puster de mindre, slik at de utleder mindre CO2. Det er miljøvennlig å falle på holka.

  Hvis det først og fremst er innvandrerfiendtlige holdninger som får deg til å skjemmes av å være norsk, burde du kanskje tenke deg om en gang til. Du kommer altså fra det lille landet som er forgylt i ressurser, men likevel skattes i hjel, og som kunne trenge sårt til litt rådgivning fra nær sagt ethvert annet land - men som likevel mener at det er pålagt et særlig ansvar for å fortelle verden om hvordan ting henger sammen.

  SvarSlett
 10. Maria, som alle rasister beskylder antirasister for svart/hvitt tenkning. Tragikomisk.

  Det finnes ingen fornuft hos Rasistpartiet, men en sinnssykdom som bare er så altfor vanlig.

  SvarSlett
 11. Se mitt blogginnlegg i dag
  Vennlig hilsen Kari

  SvarSlett