Høyres dilemma

Det er ikke tvil om at Per-Kristian Foss har lyst til å bli statsminister. Dessverre er det liten tradisjon for å utfordre sittende politiske ledere i Norge. Foss vil derfor ikke ta opp kampen med Erna Solberg, tross bred støtte blant Høyrevelgerne.

Det er synd ikke bare for Høyre, men også for Venstre og KrF. Foss har vært relativt tydelig i sitt syn på en ny sentrum-høyreregjering. Et klart alternativ ville gitt et mer helhetlig alternativ til de rødgrønne, noe som også vil tvinge frem ytterligere skjerping av sansene til Stoltenberg & co. Dessuten betyr et sterkere Høyre nødvendigvis et svakere Fremskrittsparti.

Høyres nåværende ledertroika med Erna Solberg i spissen har fått Jan Petersens lederperiode til å fremstå som reneste glansperioden i forhold. Solberg var god som kommunalminister men mangler både politiske visjoner og evnen til å få de frem. Nestleder Jan Tore Sanner er mye fremme i media men mangler både karisma og tyngde. Pinlig bunnmål ble nådd da de to innledet Høyres valgkamp i fjor høst med å invitere journalister til bollebaking. Slagordet?

Det blir andre boller med Høyre!

I rest my case.

Høyre, historisk sett partiet for mange velutdannede, fremstår fullstendig blottet for troverdighet og tyngde.

Dette kan selvfølgelig ikke trylles bort over natten, men med Per-Kristian Foss som statsministerkandidat endres likevel dette bildet. Foss nyter stor respekt blant de fleste velgerne, eventuelle uenigheter til tross. Han er god i debatter. Han har god kunnskap på tvers av politikkområder. Han har bred politisk erfaring.

Men viktigst av alt er to ting: Han ville vært en ubestridt statsministerkandidat ikke bare for Høyre, men for en koalisjonsregjering. Og han har vært finansminister i fire år – til gode skussmål. Det siste er spesielt viktig i disse finanskrisetider. Mye av årsaken til Arbeiderpartiets fremvekst på meningsmålingene de siste månedene er nettopp at de fremstår som det eneste partiet som er troverdig til å lede landet gjennom finanskrisen.

Erna Solberg har nå vært Høyres leder i fem år. Siste gang de var større enn FrP på Aftenpostens meningsmålinger var i mai 2005. Det er ni sju måneder til valget. Noen burde minne Høyre på fjellvettregel nummer 9:

Vend i tide. Det er ingen skam å snu.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar