Lykke til, Obama!

Rundt klokken 18 i kveld avlegger Barack Obama ed som USAs 44. president. Det er ikke et sekund for tidlig.

George W. Bush fremstår etter åtte år som en av de verste presidentene i landets historie. Krigene i Afghanistan og Irak pågår fremdeles. Økonomien er i fritt fall, og drar med seg resten av verden i samme slengen. Overskudd på statsbudsjettene under Clinton er snudd til massive underskudd. Store penger er gått til administrasjonens venner i oljebransjen, våpenindustrien og andre i velstående posisjoner.

Obama og hans erfarne regjeringsmedlemmer står som vi alle vet overfor en formidabel oppgave.

Gjennom entusiasmen han skapte i valgkampen og den klare seieren i november starter Obama med mye politisk kapital. Med andre ord: Han kan gjøre flere og mer kontroversielle tiltak enn vanlig er, og ”honeymoon”-perioden ligger an til å bli relativt langvarig. Det kan komme godt med. For uansett hvor god jobb Obama og hans folk måtte gjøre, vil turbulensen, både i økonomien og verden generelt, ennå vare i lang tid.

Første i den lange rekken av utfordringer står finanskrisen og uroen i Gaza. En gigantisk stimulipakke på over 800 millarder dollar er på vei, og de siste 350 milliardene fra høstens bankkrisepakke (TARP) er frigitt. I Midtøsten er USA vitale for fredshåpet. Uten press fra USA, er det tvilsomt om Israel kommer til å gi de innrømmelser som er nødvendige for fred.

Signalene så langt gir grunnlag for betinget optimisme. Stimulipakken vil inneholde en rekke tiltak som kan forbedre situasjonen for mange amerikanere, men inneholder en veldig stor andel ineffektive skatteletter og blir en byrde for statsfinansene. Obamas lovnader om en ny tilnærming til diplomatiet er også lovende for Midtøsten, men det er nærliggende å tro at den massive Israel-støtten i det amerikanske folk vil fortsette å dominere USAs tilnærming til konflikten i Midtøsten.

Likevel: Jeg gleder meg til å følge Obama og hans menn og kvinners forsøk på å gjenreise USA i månedene og årene fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar