Nominasjonsmøtets legitimitet usvekket?

Omfattende undersøkelser fra Oslo SV gir ”et entydig signal om bevisst og ønsket medlemskap i SV”. Sånn bortsett fra de 11 ubevisste medlemmene og de 4 som slett ikke hadde noe ønske om å bli medlem i SV.

Funnene fra partisekretær Edle Daasvand og nestleder i Oslo SV Ingunn Gjerstad er riktig nok langt fra så dramatisk som avisoverskriftene for et par uker siden skulle tilsi. Men konklusjonen er oppsiktsvekkende.

Blant 100 stikkprøver viste 11 seg å være innmeldt mot sin vilje – mer enn hver tiende nyinnmeldte i utvalget. I tillegg har 4 på eget initiativ tatt kontakt for å bli slettet fra medlemsregisteret etter å ha mottatt velkomstbrev fra SV. Slett ikke ubetydelige tall for det som kan bli en tett avstemning i morgen.

Nå er det selvfølgelig vanskelig å bevise både det ene og det andre i denne saken. Ut fra pressemeldingen vet vi ikke hvem som står bak vervingen av de ”ubevisste” medlemmene. Når det gjelder lekking av medlemslistene kan SV umulig anklage noen med mindre de finner en kopi av CD-en eller e-posten som ble sendt til VG.

Men dette er også en sak mer av moralsk enn juridisk karakter. Oslo SVs eneste krav for stemmerett på nominasjonsmøtet er at medlemskontingent er betalt senest 18. november 2008. SV kan derfor uansett ikke stenge noen ute fra nominasjonsvalget, selv om det er ting som tyder på at minst én av valgkampanjene har vært i overkant ivrig på vervesiden. På den andre siden er jo SV på mange måter et parti som vil fremstå som mer moralsk enn andre. En konklusjon som antydet tvilsomme valgkampanjer ville vært et skudd i baugen for partiet.

I tillegg er ytterligere negativ oppmerksomhet i media det siste SV trenger. Den eneste måten å unngå dette på var å konkludere med at begge kampanjene har fulgt spillereglene. Reaksjoner fra NTB og TV2s tyder på at partiet har lykkes med det.

Men den offisielle linjen til tross – det er ikke tvil om at nominasjonsmøtets legitimitet er svekket dersom det blir tett mellom Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry i morgen.

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett