Hillarys reise endte i North Carolina

I motsetning til mange andre bloggere (og mange journalister) har jeg lenge argumentert for at Hillary Clinton fremdeles har sjanse til å vinne nominasjonen - i alle fall i teorien. Etter det store tapet i North Carolina forrige uke er jeg nå sikker på at det blir Barack Obama som skal møte John McCain i høst.

Inntil forrige uke hadde Clinton fremdeles en reell sjanse til å vinne flere stemmer enn Obama, selv om sannsynligheten nærmet seg frysepunktet etter den knappe seieren i Pennsylvania (som burde vært på 20 poeng om hun skulle økt sine sjanser). Dette var i mine øyne det eneste kredible argumentet Clinton hadde igjen overfor superdelegatene, og som muligens kunne fått gjenhør. I tillegg var hun avhengig av at delegatene fra Florida og Michigan på et eller annet vis fikk inngangsbillett til landsmøtet, noe som ville tettet noe av delegatforspranget til Obama

Etter å ha tapt med like mange stemmer i North Carolina som hun vant med i Pennsylvania er Clintons muligheter til å ta igjen Obama svunnet for godt. Selv om vi er raus med hennes sjanser i de gjenværende primærvalgene kommer hun med all sannsynlighet til å ligge bak på de fleste måter å telle på - og innenfor feilmarginen dersom hun mot formodning skulle greie å få et overtak i tellingen som inkluderer Florida (ingen med hodet på rett plass vil gi henne kreditt for stemmene i Michigan). Det er langt fra nok til å få superdelegatene til å snu ryggen til sin første afro-amerikanske presidentkandidat, som nå også har bevist evne til å stå imot medietrykk.

Jeg har også gjort meg noen tanker rundt hvordan Hillary rotet bort denne nominasjonen. For det mener jeg hun har gjort. For all del, Obama har kjørt en imponerende god og tilnærmet prikkfri valgkamp. Han er kanskje den mest interessante og spennende presidentkandidaten på lenge, har utvist stor integritet under press og lest stemningen i folket godt. Likevel vinner han med knappest mulig margin.

Men mer om det senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar