Hillarys siste livbøye glipper

Vel, aller siste livbøye er det vel ikke, all den tid nominasjonen nå i praksis ligger i superdelegatenes hender. Men skal Hillary Clinton ha et kredibelt argument overfor de gjenværende uavhengige superdelegatene er hun i mine øyne nødt til å vinne flere stemmer totalt enn Barack Obama.

De fleste av meningsmålingene dagen før dagen viser et overtak for Clinton på fem til sju prosentpoeng. Med et fremmøte på to millioner vil hun bare ta inn 100.000-150.000 stemmer på Obama. Før morgendagens valg leder Obama med mellom 100.000 og 800.000 stemmer - avhengig av hvordan man teller. Og med alle de store og tunge statene bak oss vil det bli vanskelig å hente særlig mer.

Nå har Hillary riktignok overrasket både meningsmålere og journalister ved flere anledninger tidligere i denne valgkampen - delvis drevet frem av fallende meningsmålinger og medienes deltakelse i Obamafenomenet. I tillegg har Clintonleiren vært dyktig til å dempe forventningene og legge lista lavere og lavere jo nærmere valgdagen kommer, noe de også har fått pepper for da knappe seire ble feiret som gjenvunnet momentum til tross for at hun kun et par uker i forveien hadde en tosifret ledelse. (Interessant nok virker det som de kjører motsatt taktikk denne gangen.)

Men Clinton har også greid å overtale flest av de som bestemmer seg først på valgdagen i 21 av 29 stater - inkludert stater hvor Obama vant stort som Illinois, Alabama og Mississippi. Dette kommer nok dels av at velgerne har kjent henne i 16 år og ham, for manges del, i bare noen uker eller måneder. Det er lett for en usikker velger å gå for det trygge og kjente. Nettstedet FiveThirtyEight har studert bakgrunnstallene og hevder at de fleste ubestemte i Pennsylvania heller mot Clinton og at vi dermed kan få en liknende effekt i morgen. Om lag 10% har fremdeles ikke bestemt seg.

Men uansett er det langt opp til de 20 prosentpoengene Clinton bør vinne med for å ha en reell sjanse til å vinne flere stemmer enn Obama (uten å måtte ta med Michigan hvor han trakk navnet sitt fra valgseddelen).

Og dermed langt frem til et kredibelt argument overfor superdelegatene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar